Hem / Kognitivterapi / Schematerapi / Missbruk / Privatperson / Företag / Om mig / Kontakt / In English


Schematerapi

Ursprungligen utvecklades schematerapi som en expansion av KBT för patienter med problem som är vaga, bestående och övergripande vilket gör det svårt att definiera en tydlig målsättning för terapin. Det kan till exempel röra sig om långvariga relationsproblem, rigida livsmönster eller en känsla av meningslöshet.

I schematerapi integreras tekniker från många olika skolor,  kognitiva tekniker kombineras med alternativa tekniker och stor vikt läggs vid att undersöka ursprunget till problemen.

Ett schema är en djupt rotad föreställning om självet och omvärlden som grundlagts i tidigt i livet för att sedan fortsätta att påverka oss i vuxen ålder. Man talar om emotionella kärnbehov som då de inte blir tillgodosedda leder till utvecklande av scheman som i sin tur ger upphov till negativa livsmönster. Dessa livsmönster är destruktiva och hindrar oss från att uppnå de resultat vi önskar.

I schematerapin identifierar vi tillsammans de scheman du kan ha utvecklat. Detta för att förstå dem både intellektuellt och emotionellt. Syftet är att ersätta självdestruktiva livsmönster med mer funktionella. Målet är att uppnå större harmoni och balans.

Lästips

Lev som du vill och inte som du lärt
Jeffrey Young, Janet Klosko

Emotional Alchemy, How the Mind can heal the Heart
Tara Bennett – Coleman

Känslomässig sårbarhet, en introduktion till Schematerapi
Annika Ackelman

Länkar

www.schematherapy.com
www.carlbring.se  /formulär/ Jeffrey Young